Vanillesuiker en de oorsprong van vanille

Je voegt het bij je baksels en je gerechten voor diens kenmerkende smaak: vanillesuiker. Door deze suiker toe te voegen aan je taarten, koekjes, toetjes of aan je wentelteefjes kan je heerlijke gerechten creëren. Tevens staat vanille bekend om haar typerende geur. Door vanillestokjes in je kamer te zetten, kan je een aantal uur van deze geur genieten. Vraag jij je af waar vanille nu eigenlijk vandaan komt? Lees dan snel verder.

Waar komt vanille vandaan?

Vanille is een specerij die afkomstig is van Mexico. De smaakstof is al jarenlang een bekend aroma. Al vóór de tijd van Columbus stond vanille bekend om haar kenmerkende geur en smaak. Mexicanen uit het oude Mexico staan bekend als de beste producenten van vanille. Tot de 19e eeuw hebben zij deze naam mogen dragen. Vanaf die tijd werd de stof ook in Europa gekweekt. In het begin was dit niet zo succesvol. Vanwege een lokale bijenplaag werden de bloemen belaagd. Men kwam erachter dat het telen van vanille niet vanzelf gaat. Door de vanille handmatig te bestoven, kon dit echter wel gerealiseerd worden. Op dat moment werd vanille dus ook in Europa geteeld. Het teelproces van de vanille gaat als volgt: men plukt de vruchten van de bloem wanneer deze nog onrijp zijn. Door de vanille vochtig te verhitten en vervolgens langzaam te drogen, wordt de peul zwart. Dit proces zorgt voor de lekkere geur en smaak van vanille.

Het gebruik van vanille en vanillesuiker

Vanille kan op een aantal manieren worden gebruikt. Het is mogelijk om er vanillesuiker, vanillepoeder en vanille extract van te maken. De suiker is een ware aanwinst voor het bereiden van eten. Zo kan de suiker een heerlijke smaak toevoegen aan cakes en toetjes. Daarnaast wordt vanille gebruikt in parfum en tabak; de geur van vanillesigaren komt je wellicht bekend voor.