Een stralend witte lach? Mijd deze voedingsmiddelen

Wilt u ook een stralend witte glimlach? De toonaangevende tandarts Dr. Tarig Idrees (Carisbrook Dental, Manchester) heeft onderzoek gedaan naar een aantal verrassende voedingsmiddelen die u beter kunt mijden als u uw parelwitte tanden wilt behouden. Wat is er mis met een lekker kopje thee? En waarom is witte wijn schadelijker dan rode wijn?

Stel, u hebt een nieuw wit T-shirt aan en u morst tijdens het eten of drinken: dan baalt u. Eigenlijk werkt het ook zo bij uw witte tanden: gebruik zo weinig mogelijk voedingsmiddelen waarvan u ook niet zou willen dat deze een vlek op uw witte kleding achter zou laten. De kans is namelijk groot dat deze voedingsmiddelen ook voor vlekjes op uw tanden zorgen. Als u denkt dat u met het poetsen van uw tanden deze vlekjes er gemakkelijk afpoetst, dan heeft u het mis: de schade kan wel worden beperkt, maar er zullen altijd vlekjes achterblijven. Om gezond te leven is het niet alleen belangrijk om te sporten, maar kunt u dus beter ook de voedingsmiddelen laten staan die voor vlekken op je tanden zorgen:

Tomatenketchup

De rode kleur van tomatenketchup is een voedingsmiddel dat veel vlekjes op uw tanden achter kan laten. Naast de rode kleur zorgen ook de zuren in tomatenketchup ervoor dat uw tanden kunnen verkleuren. Ook producten waar veel tomaten in zitten, zoals pastasaus, kunt u beter mijden. Dr. Idrees maakt ook hier weer de vergelijking met de witte kleding: “Niemand wil een rode tomatenvlek op een wit T-shirt – dit geldt ook voor uw tanden.”

Witte wijn

U zou denken dat rode wijn de oorzaak is van vlekjes op uw tanden. Diens witte tegenhanger is verrassend genoeg echter veel schadelijker! Witte wijn is namelijk een stuk zuurder dan rode wijn en dat zorgt ervoor dat het meer schade en verkleuring op uw tanden veroorzaakt.  Dr. Idrees stelt: “Stoppen met het drinken van witte wijn zal helpen uw witte tanden te behouden.”

Thee met fruitsmaak

Dat koffie verkleuring van uw tanden kan veroorzaken is bij de meesten wel bekend, maar wist u dat ook thee in dit lijstje thuishoort? We hebben het dan vooral over de thee met een fruitsmaakje: aardbeien- en frambozenthee zijn hier de grootste boosdoeners. “Fruitthee zit vol met tannines en is erg kleurrijk; hierdoor kunnen er vlekjes op uw tanden ontstaan,” zegt Dr. Idrees in Daily Mail.

IJslolly

Een ijsje is op een warme dag misschien wel het lekkerste wat er is, maar voor uw stralend witte glimlach zijn ijslolly’s niet bevorderlijk. In ijslolly’s zitten namelijk kleurstoffen die uw tanden aantasten en zorgen voor verkleuring.

Augurken

“Augurken zijn erg zuur en dat maakt uw tanden kwetsbaar voor vlekken,” stelt Dr. Idrees. Ook al wil je ze vermijden, ze worden af en toe stiekem in ons eten gesmokkeld – denk maar eens aan de hamburger die u laatst at. Augurken lijken misschien onschuldig, maar de hoge zuurgraad kunnen gevaarlijk zijn voor uw witte glimlach.

Mijd jij deze producten en bent u nog steeds niet tevreden over uw witte glimlach? Kies dan voor tanden bleken bij Maliekwartier Tandartsen in Utrecht of bekijk de website https://www.tandartsutrecht.nl/. Voor meer informatie kunt u ook altijd contact opnemen door te bellen naar 030 – 760 1267.