Is het aangeraden om thuis te sporten?

De laatste jaren is het steeds normaler geworden om thuis te sporten. Dit is inmiddels een populair alternatief voor de sportschool. Vanwege allerlei situaties, zowel binnen als buiten je macht, kan het zo zijn dat het niet mogelijk is om een sportschool te bezoeken. Hierdoor is thuis sporten een goed alternatief. Is het eigenlijk wel aangeraden om thuis te trainen? Lees nu dit artikel voor meer informatie!

Thuis trainen

Het wordt steeds gebruikelijker: thuis sporten. Er zijn meerdere redenen waarom men hiervoor kiest:

✓ Je kunt wanneer je maar wilt sporten en bent niet gebonden aan openingstijden.

✓ Je kunt je eigen tempo kiezen en hoeft niet op te schieten of haast te maken voor een ander. Dit doet de uitvoering van een oefening ook ten goede.

✓ Er is geen sprake van reistijden.

✓ Ga je normaal met de auto naar de sportschool, dan bespaar je benzine(kosten).

✓ Je bespaart kosten doordat je geen abonnement voor de sportschool afsluit. Vooral op de lange termijn bespaar je hier flink op.

Dat er voldoende voordelen zijn verbonden aan thuis trainen, is dus wel duidelijk. Er zijn echter ook mogelijke nadelen, namelijk:

  • Minder begeleiding: Los dit op door de juiste filmpjes te kijken die uitleggen hoe je oefeningen uitvoert.
  • Minder sociale contacten: Dit kun je oplossen door te zoeken naar een sportmaatje (bijvoorbeeld iemand uit je familie, een vriend, of een collega). 
  • Minder motivatie: Indien je minder motivatie hebt doordat je thuis sport, kun je doelen voor jezelf stellen. Ook kun je met anderen, zoals een sportmaatje, tegelijk doelen stellen voor meer motivatie. 

Hoewel er wel wat mogelijke nadelen zijn, is het niet zo dat deze niet op vallen te lossen. 

Is thuis sporten aangeraden?

Het is dus zeker een prima keuze om thuis te gaan trainen. Er zijn namelijk voldoende voordelen aan verbonden: sporten wanneer je wilt, je eigen tempo kiezen, geen sprake van reistijden, besparen van benzinekosten, en besparen door geen sportschoolabonnement af te sluiten. De mogelijke nadelen zijn daarnaast prima op te lossen, door bijvoorbeeld doelen te stellen en samen met een sportmaatje te trainen.

Hierdoor is het aangeraden om thuis te sporten, indien je hier graag voor wilt kiezen. Natuurlijk is het ook prima om gewoon naar de sportschool te gaan. Het hangt er vooral van af wat jouw situatie is en/of wat je voorkeur is. Hoe dan ook, zorg er vooral voor dat je consistent traint en dat je oefeningen goed uitvoert!