fietsen

Hoe komt het dat fietsen zo gezond is?

We weten allemaal dat fietsen heel gezond is. Maar hoe komt dit nou eigenlijk? IN deze blog noemen we een aantal redenen waarom fietsen zo gezond is. Lees snel verder!

Ziektes voorkomen

Fietsen voorkomt ziektes. Door te fietsen verklein je de kans om een aantal verschillende ziektes op te lopen. Voorbeelden hiervan zijn: diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Fietsen heeft ook nog een positieve werking op je bloedcirculatie. Door het fietsen gaat je hart sneller kloppen, dit zorgt voor een verandering in de samenstelling van je bloed. Een ander groot voordeel is dat door het fietsen met omafietsen, jouw bloedvaten sterker en flexibeler worden, ook wordt de kans op verkalking verkleint. 

Helpt tegen stress

Je zou het niet gauw zeggen, maar fietsen helpt ook om te ontspannen en helpt je tegen stress. Wanneer je fietst is het mogelijk om aan iets anders te denken dan aan hetgeen wat jou stress bezorgt. De ritten op jouw vervoersmiddel geven je rust. Dit heeft zonder dat je het merkt betrekking op het hele lichaam. Fietsen heeft dus een positieve werking en vermindert het stressgevoel. Er worden tijdens het fietsen stofjes aangemaakt die endorfine en serotonine worden genoemd, deze stofjes zorgen voor een gelukkig gevoel. 

Fietsen kan helpen tegen overgewicht 

De bezigheid fietsen, is ook een goede manier om een aantal kilo’s kwijt te raken. Het is zelfs zo dat je met 10 minuten fietsen wel 97 calorieën verbrandt. Wanneer je al wat zwaarder bent is fietsen een geweldige manier om af te vallen. Doordat je op een zadel zit hoeven jouw gewrichten niet al het gewicht te dragen, zo slijten deze ook niet. 

Betere slaap

Het fietsen zorgt ook voor een betere slaap. Het blijkt dus dat je sneller in slaap valt en langer doorslaapt. Doordat je tijdens het fietsen buiten bent geweest, is je lichaam beter in staat om je eigen natuurlijke slaapritme terug te vinden. Het zonlicht zorgt voor stressvermindering, dit zorgt dan dus ook voor een betere nachtrust.